Vzory na kimonech od V&A

Dnes bych vás ráda upozornila na drobnou knížečku o motivech kimon. 

Je to první kniha o kimonech, kterou se mi podařilo sehnat. Asi není nic moc, určitě existuje velké množství mnohem obsáhlejších a hodnotnějších knih na dané téma. 

V době, kdy jsem měla jen studentský rozpočet, a to, že bych někdy mohla nosit kimono, patřilo do sféry zbožných přání, to pro mě ale byl cenný úlovek. 

Nesporným plusem je i to, že se dá se koupit na několika eshopech i u nás v Čechách a zas tolik nestojí.  

Knížečka se jmenuje prostě V&A Pattern kimono, přičemž zkratka V&A znamená Victoria and Albert Museum a odkazuje tím na to, že textilie zobrazené v této knížečce pochází právě z bohatých sbírek tohoto muzea. 

Hlavní - obrazové - části předchází krátký úvod vysvětlující účel knížky a krátký úvod vysvětlující důležitost barev a motivů použitých na kimonech. Pro někoho, kdo se kimony zabývá už delší dobu, není zjištění, že každá barva a každý motiv má svůj jasně daný význam, ničím novým. Pro mne to ale byla první zmínka o něčem takovém, a vzbudilo to ve mně zvědavost. 

Po krátkém poučení už následuje to hlavní - detaily z vybraných kimon ze sbírky Victoria and Albert Museum, nafocené ve vysokém rozlišení. Čtenář tak má možnost prohlédnout si detaily kimon nejen z 20., ale též z 19. a 18. století, které by jinak mohl vidět jen těžko, nejstarší exemplář je dokonce datován do roku 1600 - 1650. 

Motivy nejsou uspořádané podle žádného na první pohled zřetelného plánu, a tak spolu sousedí kimona s různými motivy a z různých období. Zajímavostí je, že jsou v knížce poměrně hojně zastoupeny textilie z Okinawy. 

Každá fotografie je doprovázena popiskem určujícím, o jaký typ textilu se jedná, jakou technikou je zdobené a z jaké doby přibližně pochází. 

Všechny fotografie jsou navíc uložené na přiloženém CD, ve stejném pořadí, v jakém jsou vyobrazeny v knížečce, a pro nevýdělečné účely mohou být volně použitelné. 

Negativem knížečky bohužel je, že popisky už neurčují, co přesně je na textiliích zobrazeno (i když to je v mnoha případech jasné), ani význam vyobrazených výjevů, a tak příběhy, které motivy vypráví, zůstávají neobjasněné. Přesto se ke knížečce čas od času ráda vracím. 

Bibliografické údaje: 
Název: V&A Pattern Kimono 
Autor: Anna Jackson 
Vydavatel: V&A Publishing 
Rok vydání: 2010 
ISBN: 978 1 85177 606 1 
Jazyk: angličtina

Revize článku 16.09.2020

Komentáře