Strašidla v kimonech

Bojíte se rádi? Tematicky k dnešnímu dni jsem se rozhodla věnovat dnešní článek japonským strašidlům - yokai. Japonský výčet nadpřirozených bytostí je velmi obsáhlý, od relativně neškodných, jakými jsou obživlé papírové deštníky, které děsí kolemjdoucí, přes démony, skřety a čarodějnice, až po hrůzu nahánějící a život ohrožující bytosti ze záhrobí. Někeří připomínají obyčejná zvířata, jiní mají lidskou podobu. Někteří z nich se už jako yokai narodili, někteří byli původně lidé. 

Z neuvěřitelně bohatého, a pro nás evropany exoticky obskurního bestiáře japonských strašidel jsem vybrala tři ženská strašidla, typicky zobrazovaná v kimonech. 

Hone Onna 
Název tohoto strašidla doslova znamená žena z kostí nebo kostěná žena. Za života cítila velmi silnou lásku, tak silnou, že jí tento cit zůstal i po smrti, a tak, i když už její maso dávno zetlelo, vstává z hrobu, aby mohla navštívit dům svého milého. Obyvatelům se zjevuje tak, jak vypadala zaživa. Údiv a radost z toho, že je naživu, jsou tak silné, že její oběť ani nenapadne, že by mohlo být něco v nepořádku. Ona sama neví, že je mrtvá. Hone Onna tráví se svým milým noc, přes den se vrací do hrobu. S každou návštěvou vysává ze svého milého životní energii, a ten tak postupně slábne a onemocní a bez zásahu nějaké další osoby nakonec může i zemřít. 

Yuki Onna 
Sněžná žena nebo sněžná paní má podobu velmi krásné ženy, oděné v bílém kimonu, s velmi bledou pletí. Zjevuje se v horách během sněžných bouří. Často drží v náručí malé dítě, a cestující prosí, zda by dítě pochovali. Pokud to cestující udělá, dítě se začne zvětšovat a růst, až už je příliš těžké. Nebožák dítě nemůže pustit, a je odsouzen k umrznutí. Existují i příběhy, ve kterých se Yuki Onna zamiluje do své oběti a nechá ho jít, nebo se za něj dokonce vdá a žije s ním ve šťastném manželství. Protože Yuki Onna nikdy nestárne, po je tak po čase prozrazena její identita, a šťastné manželství tím končí. 

Na motivy příběhů o sněžné ženě vznikla i krátká, krásně kreslená, ale smutná manga s názvem Shirahime Syo

Rokurokubi 
Rokurokubi vypadají přes den jako normální ženy. Ve spánku se jim ale prodlouží krk na neuvěřitelnou délku, a hlava se tak volně pohybuje po okolí. Občas útočí na menší zvířata, občas pijí olej z lamp, a někdy prostě jen straší kolemjdoucí. Na rozdíl od jiných japonských příšer, která se příšerami už rodí, rokurokubi jsou vlastně prokleté ženy. Keltba je trestem za to, že se buď samy nějak provinily proti bohům a zákonům přírody, nebo si takto odpykávají trest za hříchy mužského příbuzného, nejčastěji manžela nebo otce, a někdy o svém prokletí ani nevědí. 

_______
Zdroje: 
- Cummins, Anthony; The Dark Side of Japan: Ancient Black Magic, Folklore, Ritual; Amberly Publishing 2017, ISBN 1445663023 

Revize článku 25.09.2020

Komentáře