Kimonovember: Důvod nosit kimono se vždycky najde

 Dnes bych vás chtěla seznámit s událostí, nebo, jestli chcete výzvou, která hýbe světem milovníků kimon už od roku 2014. Tehdy s ní přišla dáma jménem Tallulah Cunningham. Tato každoroční výzva se jmenuje Kimonovember, a příčina jejího vzniku je prostá: paní jednoduše potřebovala důvod, aby si mohla obléknout kimono. Na rozdíl od Fudangi Friday, která nějak vyšuměla do ztracena, se ale Kimonovember vrací každý rok, a z osobní výzvy se stala celosvětová událost, do které se zapojují lidé z celého světa. 

Celý měsíc listopad tak příznivci tohoto tradičního oděvu vzdávají hold kimonu a ukazují světu rozličné způsoby, jak lze kimono nosit, od konzervativního způsobu, přes kombinaci se západními módními prvky, až po velmi svérázná pojetí, jako je třeba wafuku ve stylu steam-punk (ano, i to existuje, a když se to chytne za správný konec, je to pecka). 

Zapojit se může každý, kterého kimono nějak zajímá, nejen lidé, kteří mají plnou skříň kimon. Zváni jsou i ti, kteří s kimony teprve začínají, nebo jen mají zájem si ho vyzkoušet.

Co Kimonovember obnáší
Ve své nejčistší podobě by si účastníci výzvy měli každý den v listopadu vyčlenit chvíli, a obléci se do kimona. Tento počin by měli i náležitě zdokumentovat a nasdílet na sociální sítě s hashtagem #kimonovember. Wafuku by mělo být řádně oblečené, a "souprava" by měla být pokaždé jiná, aby bylo jasně vidět, že se nejedná o třicet fotografií pořízených v jeden den.

Každému, kdo někdy kimono oblékal, je jasné, že výzva ve své nejčistší podobě je náročná jak na čas, tak na garderobu, a nepřímo i na peněženku, a splnit ji zvádne opravdu jen hrstka těch pro věv nejzapálenějších. Ono sehnat 30 kimon, a k nim 30 obi, je docela fuška. Na štěstí, iniciátorům výzvy je jasné, že splnit tuto výzvu do puntíku, není pro každého možné. A tak není proti pravidlům, aby se jednotlivé kousky opakovaly v různých kombinacích. Stejně tak není potřeba si lámat hlavu s neuvěřitelně komplexními pravidly, jak kombinovat motivy a barvy, zda kimono odpovídá ročnímu období, nebo zda jsou obi a doplňky ke kimonu z hlediska formálnosti správně zvolené. Aby se mohlo opravdu zapojit co nejvíc lidí, je povoleno vyzkoušet i takové kombinace, od kterých by vás v pravidlech zběhlejší lidé za normálních podmínek snažili odradit.

Stejně tak ne každý zvládá každý den opravdu vyšetřit dost času, aby si mohli kimono obléci. Proto někteří účastníci výzvy přidávají příspěvky ob-den, nebo i jednou za týden. Akceptované je i tzv. "flatsuke", tedy ne přímo oblékání, ale poskládání "soupravy" na plocho, např. na posteli nebo na zemi, a nafocení této kombinace. 

Vlastně by se dalo říct, že pokud není váš příspěvek urážlivý, explicitní nebo zesměšňující, je v rámci Kimonovember povoleno skoro všechno. Pokud je základem wafuku, projde i cosplay, a v nouzi největší můžete sáhnout i po keiko gi. Hlavní věcí je, že vás to baví.

Kimono-no-hi
Nepsaným vrcholem listopadu nesoucího se ve znamení kimona, a zároveň mini-výzvou v rámci výzvy, je den kimona, nebo v japonštině Kimono-no-hi. Tento den se vlastně nijak neliší od celoměsíční výzvy. Lidé, kteří jinak výzvu nestíhají, se většinou rádi zapojí alespoň v tento jeden den, nebo si na tento den den připraví něco extra.

I když je Kimonovember i Kimono-no-hi hlavně o tom, abyste měli důvod obléknout si kimono, a užili si při tom trochu zábavy, má celá tahle taškařice i druhý, poměrně podstatný význam: ukazuje, že kimono je plnohodnotné oblečení, které lze nosit denně, a které nepatří jen do muzeí a soukromých sbírek. Zvýšením zájmu o kimona tak účastníci výzvy nepřímo podporují i umělce, kteří jsou zapojení do tradičního způsobu výroby kimona, a přispívají tak svou troškou k zachování jedinečných uměleckých technik, které se při výrobě kimona používají, a které pomalu mizí.


_______

Zdroje:
https://www.wanderingwindblog.com/post/kimonovember-the-ultimate-kimono-excuse




Komentáře