Fudangi Friday aneb neformální pátek

Není asi překvapením, že mimo Japonsko najdete jen málo příležitostí, na které se hodí vyrazit v kimonu. Když už se něco najde, jedná se povětšinou o formální události jako koncerty, výstavy, nebo divadelní vystoupení. Ruku v ruce s formálností těchto akcí jdou pravidla, jaký typ kimona na tyto akce vzít a s jakými doplňky a jak je zkombinovat, a ne každý (nebo spíš každá), kdo má doma kimono, si ho troufne na takovou akci vynést, z obavy z faux pas.

Neformálních akcí  vhodných na vynesení méně formálních (a pravidly méně svázaných) kimon je snad ještě míň. Cony se zaměřením na asijskou (a hlavně anime) tématiku nejsou akcí, na kterou by se vydal každý, a přiznejme si: kdo má tolik odvahy chodit v kimonu, i tom neformálním, běžně po ulici?

A tak se v hlavě dvou milovnic kimon zrodil nápad na fudangi Friday. Fudangi znamená prostě neformální, domácí, či volnočasové oblečení. Že Friday znamená pátek už asi není potřeba vysvětlovat. 

Těžko říct, jestli se dámy inspirovaly zvykem aplikovaným v mnoha firmách, že se v pátek chodí do práce v neformálním oblečení, nebo jestli jde o náhodu. Smysl této výzvy je každopádně jasný: najít si v pátek chvíli času, vytáhnout ze skříně své oblíbené neformální kousky wafuku a pustit se klidně i do kombinací, které podle pravidel oblékání kimona nejsou (úplně) přípustné. Neřešit, jaké je zrovna roční období a jestli jsou motivy pro toto roční období vhodné a zda se správně doplňují. Barvy si poskládat tak, jak to lahodí vašemu oku, a ne jak je to "podle příručky". Zkrátka jde o to, mít důvod obléci se do kimona (nebo klidně i jenom do yukaty), užít si u jeho oblékání a nošení legraci, a taky trochu se u toho takříkajíc "beztrestně vyblbnout". Kdo chce, může se u toho vyfotit a své kreace sdílet na některé ze skupin a označit jednoduchým tagem #fudangifriday. Pravidelná účast každý týden není podmínkou.

Milé vedlejší benefity
Párkrát jsem se do výzvy zapojila, i když jsem nikdy nenašla dost odvahy svoje kreace sdílet ve veřejném kyberprostoru. Přesto, že jsem se nikdy nedokopala k větší kreativitě, zjistila jsem, že tato výzva má pár milých "vedlejších účinků", kvůli kterým stojí za to, ji zkusit:
- Není vám líto, že kimona, ze které jste utratili nemalý peníz jen leží v šatníku
- Věnujete čas jenom sami sobě a něčemu, co vás zajímá a baví
- Máte možnost procvičit si oblékání kimona, které opravdu není tak jednoduché, jak to vypadá; pokud máte dost odvahy se vyfotit, doporučuji si fotky po nějakém čase kriticky prohlédnout, pomůže to odhalit a postupně i odstranit nedostatky; jejich zveřejňování a sdílení kdekoliv opravdu není nutné
- Máte možnost vyzkoušet i nové věci - na příklad se v rámci fudangi Friday můžete naučit vázat nový typ uzlu (musubi) na obi, nebo outfit dokončit vlastnoručně vyrobeným doplňkem, např. obijime (ozdobná šňůra, která se váže přes obi), na které jste sice hrdí, jak se vám povedlo, ale na veřejnost byste ho nevzali
- Kimono přímo vyzývá k tomu se hezky učesat a nalíčit, fudangi Friday je tedy možností popusit uzdu fantazii i v těchto oblastech
- Když se vám kimono nepovede obléknout, nikdo to neuvidí
- Zvyknete si na nošení kimona a začnete se v něm cítit přirozeně
- Správně uvázané obi vás donutí přestat se hrbit a narovnat záda, alespoň na chvíli

Krátká historie výzvy
Výzva se zrodila v roce 2017, a ti, kteří se rozhodli ji přijmout a veřejně se k tomu přihlásili, se docela dlouhou dobu snažili opravdu každý pátek obléci kimono a přijít s něčím kreativním. Mnohokrát posloužila tato výzva i jako "legitimní důvod" pochlubit se svými nejnovějšími úlovky v šatníku. 

Asi nejpřekvapivější na této výzvě, tak hrozivě zavánějící ženskou marnotratností a rozmařilostí, pro mě bylo to, že se jí, byť ne tak hojně účastní i muži. I oni si v jejím rámci dovedli "po svém" docela vyhrát, ať už prostě jen využili možnosti procvičit si oblékání kimona, nebo si třeba jen dovolili vyzkoušet, jak by jim to "seklo" jako samurajům a svůj outfit proto obohatili o vhodné propriety.

Ale znáte to, jak to dopadá, když něco, co vás baví, začnete dělat pro to, že si to přikážete. Zábava se najednou vytratí, a už to není kvůli "srandě", najednou je to "z musu". Postupně vlna příspěvků utichla a příspěvky s tímto tagem se už neobjevují tak pravidelně. I tak si ale troufám tvrdit, že výzva je stále živá a určitě stojí za to ji někdy zkusit.

_______
Zdroje:

Revize článku 25.09.2020

Komentáře