Kimono a barvy Japonska

 
Po delší době bych vás opět ráda seznámila s jednou knížkou na téma kimono. Tedy, abych byla konkrétní, o barvách kimon.

Na rozdíl od předešlé knížky, o které jsem zde psala, to není útlá knížečka, a není ani levná, zato ale i pro tuto knihu platí, že se dá sehnat na českých eshopech, i když dnes již s notnou námahou. 

Kniha byla původně k sehnání jen v Japonštině, později ale vyšla i její dvojjazyčná verze, kde jsou informace napsané v japonštině doplněné o anglický překlad. Masochisticky sním o tom, že si jednou přečtu i japonské pasáže. S mojí rychlostí učení se japonštiny, která je ale spíše záporná (čtěte: uměla jsem toho málo, a spoustu z toho jsem zapomněla), jsem opravdu z hloubi duše vděčná za to, že se někdo obtěžoval tuhle knihu doplnit o anglický překlad.

Kniha je celobarevná, plná velmi kvalitních fotografií kimon a pásů obi, pocházejících z období Edo až do současnosti. Jednotlivé kousky jsou uspořádány do kapitol podle jednotlivých barev. Začátek každé kapitoly stručně nastiňuje význam, jaký má (nebo v minulosti měla) daná barva v Japonské kultuře. Následuje vyobrazení jednotlivých kousků v odstínech dané barvy s popisem, o jaký odstín se přesně jedná, a jaká barviva se používala, aby se tohoto odstínu dosáhlo, a jak daleko do minulosti je doložitelné její používání. Závěr každé kapitoly tvoří krátká obrazová část zaměřená na vybrané detaily jednotlivých motivů a na kombinace dané barvy s dalšími barvami. 

V závěru knihy pak najdeme katalog vyobrazených textilií s krátkými popisky. Ty jsou bohužel jen v Japonštině, a co obsahují za informace, se mohu jen dohadovat. Předpokládám ale, že tam bude vypsáno, z jakého období ony kousky jsou, a možná, jaký je na nich motiv. Možná právě pro to, že nevím, co tam je napsané, mi připadá, že právě tyhle chybějící informace moc potřebuji.

Kapitoly jsou věnovány odstínům červené, zelené, růžové, modré, hnědé fialové, žluté, černé a bílé (ve společné kapitole, kde jsou stavěny do kontrastu) zlaté a stříbrné. Kromě zlaté a stříbrné je ke každé barvě uvedeno pět až osm odstínů a celkově tak poskytují informace o 60 barvách. Vzhledem k tomu, že Japonci tradičně rozlišovali kolem 220 barev, a v současnosti mají formální označení dokonce pro 550 barev, se jedná jen o malé nahlédnutí do problematiky, i tak ale kniha poskytuje opravdu slušnou dávku informací.

Kulturní rozdíly a poetické názvy
Při pročítání a hlavně prohlížení jednotlivých kapitol se mi několikrát připomněla informace, kterou jsem se ještě během studií dočetla v jakési chytré knížce, a to sice, že rozlišování a vnímání barev nám není tak úplně vrozené, nýbrž je do jisté míry kulturně podmíněné. To, co některé národy vnímají jako zelenou barvu, může být pro jiné národy modré. Sama jsem to zaregistrovala při pročítání kapitoly o hnědé barvě, kdy mi jedna z barev přišla spíš zelená, než hnědá. Stejně tak jsem některé odstíny přiřazené pod fialovou vnímala jako modré, a jeden z odstínů žluté mi přišel jako velmi světle hnědá.

Co mě v jednotlivých kapitolách opravdu hodně zaujalo, jsou tradiční japonské názvy jednotlivých barev, které jsou v popiscích taktéž alespoň stručně vysvětlené. Ty se inspirují rostlinami, nebo přírodními úkazy (např. barva moře). Například tmavě hnědý odstín, překládaný do angličtiny jako "Van Dyke brown", a který my přirovnáváme k barvě kávy, nese v japonštině název kogecha, tedy doslova "spálené čajové listí. 

Obecně se mi pročítání a prohlížení knihy hodně líbilo, zkoumáním detailů na fotografiích jednotlivých kimon jsem strávila nejeden večer a vždycky jsem nad tím nakonec strávila víc času, než kolik jsem původně plánovala. Mně osobně v knize ale chybí alespoň zběžný popis motivů použitých na kimonech, a ideálně alespoň stručně jejich význam, i když chápu, že na to kniha už podle názvu zaměřená není. Co se ale informací o japonském vnímání barev týče, mohu knihu jen vřele doporučit. Sama se hodlám ke knize v budoucnu ještě vrátit a vytáhnout z ní informace, o kterých mi při prvním čtení moc nedocházelo, jak užitečné by pro moje samostudium mohly být.

Bibliografické údaje:
Název: Kimono and the Colors of Japan - Kimono Collection of Katsumi Yumioka
Autor: Katsumi Yumioka, Ayuko Ishibashi
Vydavatel:Pie International Co., Ltd. 
Rok vydání: 2017
ISBN: 978-4-7562-5017-9 / 978-4-7562-5018-6
Jazyk: angličtina, japonština

Komentáře