Asanoha - nikoliv hvězda, ale konopný list

Když jsem dávala dohromady informace o motivu seigaiha, všimla jsem si, že toto tradiční zobrazení mořských vln je velmi často doprovázené dalším japonským tradičním a velmi oblíbeným motivem, a to sice motivem asanoha.

A cože to vlastně asanoha je?
Asanoha našinci bude nejspíš připomínat šesticípou hvězdu, ve skutečnosti se ale jedná o abstraktní, do geometrických tvarů převedené zobrazení navzájem se překrývajících konopných listů. 

Motiv, ve kterém ze změti rovnoběžek, různoběžek, trojúhelníků, šestiuhelníků a čtverců vynořují jednotlivé listy, aby okamžitě zase splynuly s okolními liniemi a daly zniknout dalšímu listu jen o kousek vedle, nejčastěji najdeme na textilu, ale máme možnost ho zahlédnout i na papírenských výrobcích (jako je balící papír, ozdobné washi pásky, nebo dárkové tašky), na nádobí, dřevěných doplňcích do bytu, či na nádobách na potraviny. Nemusíte se ani moc namáhat, stačí trochu zagooglit, a zjistíte, že tento motiv se dá docela snadno sehnat i u nás v Čechách, třeba na ponožkách.

Jak asanoha Vypadá?
V základní verzi takto:
Zdroj Obrázku

Na rozdíl od motivu seigaiha, který mi přišel důvěrně známý z maminčina svetru, mi asanoha ze začátku nic neříkala a doslova mi byla ukradená, možná jsem k ní měla až trochu odpor. Sympatie pro tento motiv se objevila až postupně, když jsem se začala více zajímat o motivy a jejich význam a zjistila jsem, že kimona s tímto vzorem mají určité kouzlo.

Jaký má tento motiv význam?
V minulosti se v Japonsku konopí využívalo pro výrobu textilu, vláken a papíru. Je známé svým rychlým růstem, a tak pro Japonce představuje symbol zdravého a silného růstu. Často proto najdeme tento motiv na dětském oblečení, jako projev přání, aby děťátko dobře rostlo a bylo zdravé. 

Motiv asanoha sám o sobě není vázán k žádnému konkrétnímu ročnímu období, a jakožto hlavní motiv může být nošen celoročně, a to jak na pánském, tak na dámském oblečení. Často se také vyskytuje jako doprovodný motiv, nebo motiv na pozadí, společně s dalšími tradičními motivy, jako jsou třeba květy slivoně nebo s motivem kikko (želví krunýř).
Zdroj obrázku

Variace na dané téma
Opět na rozdíl od motivu seigaiha se zas až tolik obměn a variací na základní motiv neobjevuje. Spíše než s motivem jako takovým si tvůrci pohrávají s barvami, občasnou monochromatickou výplní některých listů ve vzoru, zdvojením či zesílením linií, nebo zdůrazněním středů jednotlivých listů, který je zároveň okrajem dalšího navazujícího listu.

Zdroj obrázku

_______
Zdroje:
https://www.tanihata.co.jp/english/monyou/asanoha.htm
https://mangadejapan.com/articles/detail/244
https://tracepattern.wordpress.com/2011/09/17/asanoha/?fbclid=IwAR3RAqTTeepZOCFc8iJiFJbURCyC6w9l1AoWgil1Ou1cD_hThoeGgDVAzVI

Revize článku 25.09.2020

Komentáře