Obi - pás, bez kterého by kimono nebylo kimono

V minulých příspěvcích jsem se zaměřovala na kimono, nastal tedy čas si alespoň stručně představit další nepostradatelnou část tradičního japonského oděvu, bez kterého kimono není kimono. Řeč je o obi.

Obi doslova znamená pás nebo šerpa. V současné době je obi nejvýraznějším a nepostradatelným doplňkem ke kimonu. V základu se jedná o dlouhý pruh látky, kterým se kimono převazuje a nakonec se na zádech nositele nebo nositelky udělá ozdobný uzel.

Stejně, jako existuje více typů kimon, existuje i víc typů obi. Podle příležitosti, ke které jsou nošeny, a podle nositele samotného, se liší použitými materiály, šířkou i zpracováním A tak nalezneme nenápadná a relativně jednoduchá, jednobarevná obi, stejně jako nákladná obi, zdobená různými technikami, od vytkávání různě složitých vzorů či vyšívané tradiční motivy. Vzhledem k náročnosti výroby některých pásů se může hravě stát, že cena obi výrazně přesáhne cenu kimona.

V součastnoti je při nošení wafuku dokonce kladen větší důraz na správný výběr obi, než na kimono samotné. Obi je to, co kimono doplňuje Bez něj by wafuku nebylo úplné, a vhodně vybraným obi lze celý dojem z nošeného kimona posunout na mnohem vyšší estetickou i formální úroveň. A stejně tak lze špatně vybraným obi celý dojem neuvěřitelně pokazit.

Kombinování kimona s obi je věda sama o sobě, která je v Japonsku dotažena až na úroveň studijního oboru. I když se nejedná o oficiální vzdělání, je to oblast, která, pokud se jí člověk rozhodne věnovat naplno, vyžaduje celoživotní vzdělávání a neustálé doplňování znalostí, a to nejen z oblasti textilního a módního průmyslu.

Přitom tomu ale v minulosti bylo jinak. Až do období Edo (1603 - 1867) mělo obi podobu splétané šňůry, která se třikrát až čtyřikrát obtáčela okolo trupu. Zavazovalo se obyčejným uzlem na boku. Jeho nošení bylo ryze praktické, sloužilo k tomu, aby kimono zůstalo na místě a nevylézalo. Jeho jedinou ozdobou byly střapce na obou koncích. Během období Edo se obi postupně rozšířila, změnil se styl jejich nošení, a začaly se objevovat nejrůznější ozdobné uzly (musubi). Důležitou roli při této změně sehráli herci divadla kabuki. Ti byli (a dodnes jsou) považováni za celebrity. Byli oblíbení, oblékali se nápadně, často až extravagantně. Mohli si to dovolit, a vlastně se to od nich očekávalo. Jejich styl oblékání pak postupně přebíraly širší vrstvy veřejnosti. Vlastně tak určovali módu úplně stejně, jako to dělají celebrity i v současnosti.

Postupně se tak obi vyvinulo do mnoha typů, které známe dnes, a stalo se "créme de la créme" dámských kimon.
_______
Zdroje:
Yamanaka, Norio - The Book of Kimono - The Complete Guide to Style and Wear, Kodansha USA, 2012, ISBN 978-1-56836-473-5

Rvize článku 25.09.2020

Komentáře