Představte si jeden svět



S blížícím se rokem 2020 se také nezadržitelně blíží konání letních Olympijských her v Tokyu. Japonci se rozhodli pojmout Olympijské hry opravdu velkolepým způsobem, a podle propagačních videí soudě, se máme opravdu na co těšit. Není divu, že se Země vycházejícího slunce hodlá představit v tom nejlepším možném světle a prezentovat se nejen jako moderní země, ale zároveň využít hry k tomu, aby samo sobě připomnělo a oživilo své tradice. 

Vždyť, konec konců, unikátní tradice a umění je právě to, co dělá Japonsko Japonskem a mě osobně se líbí, kolik přidružených projektů se právě za tímto účelem objevilo. V tomto příspěvku bych vás chtěla seznámit s projektem "Imagine One World Kimono Project", který si klade za cíl oživit v Japonsku tradici nošení kimon a ukázat, že tento tradiční oděv rozhodně ní jen záležitostí minulost. 

A po zveřejnění informace o tom, že se budou Olympijské hry v roce 2020 konat v Tokyu, se v hlavě jednoho pána jménem Yoshimasa Takakura zrodil sen, vytvořit něco přes 200 kimon, z nichž každé bude nějakým způsobem reprezentovat jednu ze zemí účastnících se Olympijských her, a všechna tato kimona budou k vidění na zahajovacím ceremoniálu. 

Tento svůj sen začal pan Takakura realizovat v roce 2014, kdy měl hotových prvních šest kimon a začal s nimi objíždět akce, aby pro svůj projekt získal podporu - firem, vládních organizací i jednotlivých lidí. Neúnavně od té doby objíždí japonské umělce a snaží se navázat spolupráci jak s těmi etablovanými, kteří už ve světě kimon něco znamenají, tak i s těmi mladými, kteří se teprve snaží prosadit. , 

Podle stránek projektu se panu Takaurovi zatím jeho sen daří uskutečňovat. Podle stránek projektu má již hotová kimona pro 163 zemí, a ke každému kimonu má vyrobené i ladící obi, které kimono vhodně doplňuje a dokresluje, jak umělec, který kimono vytvořil , onu zemi vnímá. 

Všechna hotová kimona si můžete prohlédnout v galerii na stránkách projektu. Když najedete kurzorem na fotografii kimona, objeví se informace o tom, kterou zemi reprezentuje. Každý obrázek je navíc odkazem, který vás zavede na stránku věnovanou přímo kimonu, kde je vyobrazené jak kimono, tak i obi. Co se vyobrazení kimon týče, můžeme se náš zrak napást do sytosti. U mě se zkoumání těchto kimon vyvinulo v příležitostnou, leč organizovanou kratochvíli, kdy se snažím uhodnout, ke kterému státu kimono asi patří, a teprve pak se podívám, zda jsem se trefila. 

Bohužel, co se textu týče, je stránka j asi z 95% v Japonštině, a tak se toho o moc víc už nedozvíme (na druhou stranu, Google překladač už toho taky hodně zvládne, a co jsem zkoušela, hlavní smysl textu je z překladů pochopitelný, a tak se "rozsypaného čaje" netřeba obávat.). 

A co české kimono? 
  Kimono pro Českou republiku zatím 
  není dokončené. Už teď 
  ale vypadá nádherně. Zdroj obrázku
Pokud se ptáte, zda bude mít "svoje" kimono i Česká republika, tak ano, bude. Na stránkách projektu ho zatím ještě nenajdete, a nejspíš ještě není dokončené, mě se ale podařilo na Facebookové stránce pana Takakury najít fotografii s komentářem (opět pomohl Google překladač), že tohle kimono bude české.

Je vyvedené v secesním stylu, na první pohled evokující Muchovo díla. Hlavním motivem je rozeta z Chrámu Sv. Víta, a doplňují ho lipové ratolesti. Poslední zbytky nejistoty, zda se opravdu jedná o "naše" kimono pak zažene dvouocasý lvíček v červeném poli. (Tak takhle nás vnímá autor, hm, je dobře, že nás nevidí jen jako Pražský hrad, pivo a hokej). Na fotografii je patrné, že kimono je jen střižené, a na sešití ještě čeká. Už tak ale podle mého vypadá přímo famózně. Obi k tomuto kimonu ještě není, a tak na tvůrce nejspíš čeká ještě hodně práce, já jsem z "našeho" kimona ale nadšená už teď, a netrpělivě očekávám další novinky.

Reportáž o projektu 
Zhruba v polovině roku 2018 vyšla o tomto projektu velmi hezky zpracovaná reportáž na stránkách NHK* World-Japan velmi pěkně zpracovaná reportáž (možná skoro až dokument) v angličtině. V reportáži se dozvíteo projektu vše podstatné, od toho, co vedlo pana Takakuru k tomu, že rozhodl do takového projektu vůbec pustit, přes to, kolik takové kimono vlastně stojí, až po nahlédnutí do zákulisí, jak takové kimono (a obi) vlastně vzniká. 

Dokument je volně dostupný na stánkách NHK a pustit si ho můžete pod tímto odkazem: 

Podle informací o videu bude dokument dostupný do 7. září 2020, pak asi zmizí, zak neváhejte, a zkoukněte ho, než se zase nenávratně ponoří do hlubin kyberprostoru. 

No a pokud byste té splývavé krásy pořád neměli dost, na Youtube lze nalézt i videa, představující celou první stovku kimon (celkem přes dvě a půl hodiny materiálu, bohužel jen v Japonštině):
 


_______
Zdroje: 
_____________________ 
*NHK = Nippon Hósó Kyókai, v překladu Japonská rozhlasová společnost

Komentáře