Komono

Po přečtení nadpisu dnešního článku si možná budete myslet, že se jedná jen o překlep. Konec konců, já osobně se při zadávání do vyhledávače čas od času přepíšu právě tak, že místo "kimono" zadám "komono". A byly to vlastně tyhle moje opakované překlepy, proč jsem se začala pídit po tom, jestli toto slovíčko v japonštině vůbec existuje, a pokud ano, jestli má něco společného s kimony. A ono to slovíčko skutečně existuje, a skutečně má s kimony co dočinění.

Slovo komono má více významů, v závislosti na tom, jakými znaky se zapisuje. V souvislosti s kimony (ale i s oděvy v západním stylu), v jakém chci o tomto výrazu mluvit, se používá zápis 小物, a jeho doslovný význam je "malé věci", nebo "drobnosti". V českém jazyce k tomuto slovu máme v souvislosti s odíváním (troufám si tvrdit) velmi přesný ekvivalent, kterým je slovíčko "doplňky".

Nejrůznější doplňky ke kimonu. Foto: archiv Kočky v kimonu

Nejčastější doplňky ke kimonu
Komono existuje velké množství, a mnoho typů má ještě své pod-typy, které se nosí buď ke speciální příležitosti, nebo jen k určitému typu kimona. Zatímco některé z těchto doplňků mají dnes již jen estetickou funkci, jiné si zachovaly i funkci praktickou, a např. při vázání některých obi musubi se bez nich neobejdete. 


Stejně jako v západní módě, jsou to právě vhodně zvolené doplňky, které dokáží umocnit celkový dojem z outfitu, z nenápadného kitsuke udělat kitsuke nápadité, a přitáhnout pozornost na rafinovaný detail, který celé kitsuke posune na vyšší level.

Zde přináším krátký seznam těch nejobvyklejších "komono", se kterými se při nošení kimona běžně pracuje, a které se vyskytují v šatníku každé sběratelky kimon.

Obijime - První z nejobvyklejších doplňků, se kterým se při nošení kimon setkáte, se podobá úzkému pásku (ovšem bez přezky), nebo širšímu provázku. Nejběžnějším typem obijime je ploché, vyrobené splétáním nití technikou kumihimo. Nejčastějším materiálem pro výrobu obijime jsou hedvábné nitě různých tlouštěk, narazíte ale i na obijime vyrobená ze syntetických materiálů. Existují i obijime vyrobená z látky, nebo z kůže. Zatímco je obijime u některých typů uzlů čistě estetickým doplňkem, u jiných musubi je nepostradatelným pomocníkem, bez kterého uzel neuvážete. Z estetického hlediska se jedná o doplněk, který má zdůraznit jak kimono, tak obi.

Obijime vyrobené technikou kumihimo. Foto: archiv Kočky v kimonu

Obiage - Další z doplňků, které, stejně jako obijime, u některých typů uzlů nevyužijete, a u jiných se bez něj neobejdete, je obiage. Připomíná menší obdélníkový šátek, a vyrábí se nejčastěji opět z hedvábí (zejména pro formální užití). Ta neformální se v současnosti vyrábí i z kvalitních syntetických látek. Obiage se zdobí nejrůznějšími technikami, buď tkaním vzorů, nejrůznějšími metodami barvení (nebo obojím), příležitostně i vyšíváním nebo zlacením. V minulosti mělo obiage praktickou funkci, a přidržovalo uvázaní obi na místě, aby při nošení nepovolovalo a drželo požadovaný tvar. V současnosti je funkce obiage už spíše estetická - zakrývají se jím další pomůcky k uvázání složitějších uzlů, které postupně převzaly původní funkci obiage. 

Obiage z nejrůznějších materiálů (hedvábí, polyester, viskóza) a zdobené rozličnými technikami
(tkaní, potisk, kombinace tkaní a potisku). Foto: archiv Kočky v kimonu 

Zejména pro formální kitsuke je potřeba jak obiage, tak obijime. Pro tyto účely se prodávají sady obijime a obiage ve stejných nebo sladěných barvách. Obiage i obijime lze ale sehnat velmi snadno i odděleně a libovolně je kombinovat.

Sada obijime a obiage pro formální účely. V obijime jsou zapletené ozdobné korálky, obiage je
zdobené zlacením. Foto: archiv Kočky v kimonu

Han-eri - Toto slovo doslova znamená "poloviční límec". Jedná se o ozdobný pruh látky, který se našívá nikoliv na kimono, ale na límec jubanu (spodní vrstvy, která se nosí pod kimonem). Tento límec je pak pod kimonem vidět a doplňuje celkový vzhled. Kromě estetické stránky má i ryze praktické využití, chrání totiž límec samotného kimona i jubanu před potem a make-upem, a prodlužuje tak jejich životnost. V závislosti na použitém materiálu lze han-eri použít jak k neformálním, tak formálním kimonům. Han-eri se dají snadno vyrobit i doma, stačí mít dostatečně dlouhý pruh nějaké hezké látky. Zvláště u neformálních kousků se představivosti meze nekladou. Na rozdíl od obidome a obiage, jsou han-eri i doplňkem, který používají i muži. V porovnání s těmi dámskými nejsou pánská han-eri tolik zdobná, a používají se tmavší barvy nebo tlumené odstíny.

Červeno-bílé han-eri vlastní výroby a černé han-eri s motivem kamélií a sněhových vloček.
Foto: archiv Kočky v kimonu

Obidome - Z módních doplňků běžně nošených v západní módě se obidome nejvíce podobá broži. Vyrábí se z nejrůznějších materiálů včetně ušlechtilých kovů a polodrahokamů, a zdobí se nejrůznějšími technikami. Stejně jako naše západní brože zobrazují nespočet motivů. Na rozdíl od broží se ale obidome neupevňuje na oděv špendlíkem. Na své zadní straně má očka, kterými se provlékne tenký typ obijime. Obidome není nezbytným doplňkem ke kimonu, jeho účel je pouze estetický a kimono lze plnohodnotně a správně nosit i bez něj.

Obidome  rozdílných stylů z nejrůznějších materiálů. Foto: archiv Kočky v kimonu


Date-eri - jedná se o ozdobný pruh látky, který se vkládá mezi límec kimona a jubanu. Opět se jedná o doplněk, který není nezbytný pro to, aby člověk mohl nosit kimono správně, ale jde o estetickou záležitost. Date-eri (také označované jako Kasane-eri nebo Hiyoku-eri) napodobuje období, kdy se nosilo více kimon navstvených na sebe a jejich límce vytvářely barevný kontrast nebo se barevně doplňovaly. Podle toho, z jakého materiálu je date-eri vyrobené, a jak je zdobené, lze date-eri nosit s různými typy kimon.

Dva různé typy date-eri. užší, které se vkládá mezi juban a kimono a širší, které se ještě překládá
napůl a dodává tak límci prostorový efekt. Foto: archiv Kočky v kimonu

_______

Zdroje: 
https://www.wordsense.eu/komono/
https://kyotokimono-rental.com/en/english-blog/han-eri.html
https://www.oldjapan.org/menskimono/glossary.html
Yamanaka, Norio - The Book of Kimono - The Complete Guide to Style and Wear, Kodansha USA, 2012, ISBN 978-1-56836-473-5


Komentáře