Musubi

Musubi je asi nejvýraznějším prvkem dámských kimon. Na pánských kimonech ho sice najdeme také, ale není tak výrazný a neobjevuje se v tolika variantách, jako na těch dámských. Nejedná se ovšem o samostatný kus oděvu. Jde jen o jednu jeho část, respektive způsob zakončení. Musubi je totiž prostě uzel.

Slovo musubi se v Japonštině opravdu používá pro označení uzlu obecně, ať už jej vážete na kapesníku, abyste něco nezapomněli, nebo na kravatě. V souvislosti s kimony se pak používá hlavně ve smyslu "ozdobný uzel", kterým se obi zavazuje. V angličtině se často používá termín "bow". 

Trochu z historie 
V současnosti údajně existuje 300 - 500 způsobů, jak obi zavázat,1) a neustále vznikají nové. Přitom musubi jako ozdobný a estetický prvek je ve své podstatě mladá záležitost. Začala se objevovat až v průběhu období Edo (1603 - 1868, spíše v jeho druhé polovně), kdy se z ryze praktického obi v podobě dlouhé šňůry postupně stal široký ozdobný pás, který vedle praktické funkce získal také funkci estetickou, dalo by se říci až módní. 

Zasloužili se o to herci divadla kabuki, baviči a kurtizány. Tyto celebrity japonského "středověku" v tehdejší japonské společnosti působili jako "influenceři" a způsob, jakým se oblékali, přejímaly (hlavně ve velkých městech) postupně i širší vrstvy obyvatelstva.

Nové způsoby uvázání kimona vznikaly nejen pro divadelní hry či jako výstřelek vysoce postavených kurtizán, ale též k příležitosti významných událostí. Jako příklad může sloužit taiko musubi - ozdobný uzel, který svým vzhledem připomíná buben (taiko), byl vytvořen ku příležitosti připomínky otevření mostu Taiko-bashi, který měl svou vysokou klenbou taktéž evokovat buben. Speciálně pro tuto příležitost jej vymyslela geisha (její jméno se neuvádí) ze čtvrti Fukagawa.2) Tento ozdobný uzel se ujal, a dodnes se těší mezi nositelkami kimon velké oblíbenosti.

Taiko musubi. Zdroj Obrázku

Moderní pojetí musubi
Módní návrháři, ale i "běžné" nositelky kimon s ozdobnými uzly rády experimentují, a tak neustále vznikají nové varianty, někdy oživující a upravující starší styly, někdy vznikají věci úplně nové, ať už jsou inspirací složitá květenství některých rostlin, zvířata, nebo třeba kreslené postavičky, jako je to v případě uzlu napodobujícího hlavu Mickey Mouse.

Hlavně pro účely módních přehlídek, výstav a prezentací občas vznikají skutečně složité uzly, na jejichž vytvoření je potřeba dvou obi. Takové výtvory jsou ale pro delší nošení nepraktické, jednak co do objemu, jednak kvůli váze, vždyť některá obi váží i přes dva kilogramy.

Oblíbeným způsobem nošení se také poslední dobou stal "no musubi style", tedy způsob nošení, kdy se obi ováže kolem pasu a upevní se na trubu dekorativní šňůrou obijime, bez vytvoření jakéhokoliv uzlu. Tento způsob nošení se hodí zejména do kanceláře, kdy uzel na zádech nevadí při dlouhém sezení v kancelářské židli.
_______
1)Yamanaka, Norio - The Book of Kimono, str. 68
2)Má se jednat o most v blízkosti chrámu Tenjin v Tokyu. Yamanaka, Norio - The Book of Kimono, str. 39

_______
Zdroje:
Yamanaka, Norio - The Book of Kimono - The Complete Guide to Style and Wear, Kodansha USA, 2012, ISBN 978-1-56836-473-5

Revize článku: 25.09.2020

Komentáře