Obi 20-02 s motivem kenjo gara

Typ: Nagoya obi, ro 
V jakém stavu zakoupeno: nepoužité, jako nové (nejspíš neprodaný kus ze starší kolekce) 
Délka: přibližně 347 cm 
Šířka: přibližne 31 cm 
Materiál: polyester 
Stáří: relativně nové (období Heisei, 1989 - 2019) 
Barva: světle růžová/starorůžová 
Metoda zdobení: tkaní 
Roční období: motiv je celoroční, obi je ze tkaniny sha, která je určená k nošení v nejteplejších měsících roku (červenec, srpen, první polovna září) 
K jaké příležitosti nosit: volnočasové, neformální, podle kimona až velmi mírně formální příležitosti; nosí se s letními kimony, které jsou obecně považovány za méně formální 
S jakými barvami kombinovat: růžová, odstíny modré, pastelové odstíny žluté 

Letní obi jsem sháněla cíleně, po delším hledání jsem narazila na toto, které bylo ve slevě, a navíc nepoužité. Nejspíš se jedná o kus, který buď někomu ležel v šatníku a neměl pro něj využití, nebo který dlouho ležel na prodejně, a tak toto obi nakonec skončilo v "second handu" s kimony. 

Po rozvinutí obi jsem zjistila, že má bohužel pár flíčků na vnitřní straně, které vznikly zřejmě tím, jak bylo kimono dlouho skladováno bez přístupu čerstvého vzduchu. Při nošení by ale neměly být vidět, proto je nevnímám jako závadu. Vzhledem k tomu, že je obi ze syntetického materiálu, se je možná v budoucnu pokusím odstranit nějakým detergentem. 

Vytkávaný motiv je tradiční pojetí vzoru hakata kenjo/kenjo gara. Jedná se o tradiční motiv, jehož užívání má v Japonsku dlouhou tradici, a který odkazuje k budhismu. 

Obi má jednu řídce tkanou vrstvu látky (metoda tkaní ro), látka je ovšem velmi tuhá, a tak dobře drží tvar. Tkaniny ro se nosí pouze v létě, v nejparnějších měsících, tedy v červenci, srpnu, a v některých částech Japonska ještě v polovině září. Taresaki (část, která se omotává kolem pasu), má poměrně dlouhou část podélně sešitou, obi se tak docela snadno obléká, na druhou stranu ale není vhodné pro všechny typy uzlů, které by jinak šly na nagoya obi uvázat. 

Díky tradičnímu motivu obi působí spíše konzervativně, světlá látka a zvolený způsob tkaní mu ale dodávají pocit lehkosti a vzdušnosti. I když je obi z nepoddajné syntetiky, díky způsobu tkaní se v něm člověk nepaří.

Komentáře