Hakata kenjo, část 1. - textil z města Fukuoka

Hakta kenjo je jeden z tradičních motivů, který patří mezi mé oblíbené. Napsat článek o něm se zdálo být ze začátku hračka, tak snadné to ale nebylo. Jednak byla docela fuška sehnat relevantní (nebo alespoň relevantně se tvářící) zdroje, jednak mi dalo zabrat utřídit informace tak, abych dokázala sepsat homogenní článek, a nezamotala se. Nakonec tedy k tématu hakata kenjo budou články tři, i když by o nich nejspíš šlo sepsat celou knihu. 

V prvním článku se podíváme trochu ze široka na to, co to je hakata ori a jak souvidí s motivem hakata kenjo. Ve druhém článku se pak hodlám zaměřit jen na motiv hakata kenjo. Třetí článek pak bude věnován ukázkám z mojí skromné sbírky.

Hakata-Ori - tkaniny z města Fukuoka 
Zdroj Obrázku
Abych dokázala vysvětlit, o co se jedná, budu muset opět začít trochou jazykovědy, a vzít to tak trochu "odzadu". Začnu tedy vysvětlením slovíčka "ori" (織). To v japonštině znamená tkanina, (způsob) tkaní nebo látka. Toto slovíčko se často používá v kombinaci s dalšími termíny, a podle toho pak dostává konkrétní význam. Na příklad ve spojení nishijin ori znamená hedvábný brokát. Velmi časté je taktéž používání tohoto slovíčka v kombinaci s místopisnými označeními, a společně pak tvoří název pro textil pocházející z určité oblasti japonska, vyzančující se něčím, co je pro danou oblast typické nebo unikátní. Tak je to i v případě spojení "Hakata-ori", které prostě znamená "tkanina z oblasti Hakata" nebo "způsob tkaní z oblasti Hakata. 

Hakata je historické označení pro oblast na ostrově Kjůšů. Dříve se tak také jmenovalo samostatné město, které leželo na levém břehu řeky Naka. Na pravém břehu pak leželo město Fukuoka. Roku 1889 se obě města spojila a začal se používat jen název Fukuoka, protože v tomto městě sídlili diplomaté, samurajové a taktéž zde stál hrad Hakata oproti tomu byla městem řemeslníků, dělníků a chrámů, nechyběly zde ani zábavní čtvrti. 

Místní textil se vyznačuje zvláštním způsobem tkaní, při výrobě se totiž používají dva typy nití. Zatímco nitě použité na osnovu jsou tenké a lehké, nitě použité na útek jsou o poznání silnější a těžší. Plátno je tkané hustě a pevně. Díky kombinaci těchto faktorů získává výsledná tkanina své unikátní vlastnosti - je silná, docela tuhá a hodně toho vydrží. Po zavázání do uzlu navíc dobře drží, nemá tendenci povolovat a není úplně snadné ji rozvázat. Právě pro tyto vlastnosti se Hakata Ori nejvíc prosadilo při výrobě obi. V součanosti se hakata-ori používá i k výrobě dalších věcí, jako jsou třeba peněženky, tašky, nebo kravaty. 

Tradice trvající již téměř 800 let 
Historie tohoto textilu se začala psát už v roce 1235, kdy se obchodník jménem Mitsuda Yazaemon, pocházející právě z oblasti Hakata, vypravil spolu s buddhistickými mnichy do Číny. Jeli tam studovat nejen buddhismus, ale i kovotepectví, hrnčířství a další obory. 

O šest let později se Mitsuda Yozaemon vrátil a do Japonska s sebou přivezl zvláštní způsob výroby textilu.O 250 let později se do Číny vypravil jeden z jeho potomků , aby se o tomto způsobu tkaní dozvěděl více. Naučil se dalším technikám tkaní, a po návratu je zkombinoval s metodou, kterou do Japonska přivezl jeho předek. Tím položil základy výroby silné látky s jasnými vzory, ze kterých se později nejspíš vyvinula technika hakata-ori. 

Důležitou roli v historii hakata-ori sehrál v 17. století místní feudální pán Nagamasa Kuroda, který byl patronem textilní výroby v oblasti. Látky vyrobené právě touto technikou a zdobené speciálním vzorem daroval šogunovi a jeho dvoru. 

Skutečný boom zažil tento typ textilu v roce 1815, kdy jej proslavili herci kabuki. Ti nosili obi vyrobené z této látky při svých vystoupeních. A protože herci divadla kabuki byli v té době považování za celebrity, rozšířilo se nošení těchto obi postupně mezi lidi. 

Obi z tohoto textilu se původně vyráběla pouze pro muže. Tím, že látka hodně vydržela, a po uvázání se nepovolovala, oblíbili si je hlavně samurajové, kteří za pásem nosili meče a potřebovali, aby pás spolehlivě udržel jejich váhu. 

V období Meiji se s tímto vzorem postupně začala vyrábět i dámská obi, která pro svou eleganci zůstala mezi nositelkami kimona oblíbená dodnes, a to nejen v Japonsku. 

V současnosti bohužel díky západnímu vlivu v Japonsku upadá každodenní nošení kimon, a tím klesá i poptávka po tradičních japonských oděvech. Výrobci hakata-ori se tomuto trendu snaží přizpůsobit, a tak hledají nové uplatnění pro svůj textil. Začali z něj proto vyrábět mnoho předmětů na denní užití, jako jsou kabelky, obaly na knihy, peněženky, nebo třeba pánské kravaty. 

V roce 2006 otevřela své brány škola, která má sloužit jako místo, kde se mladší generace mohou naučit této unikátní technice. I to je součástí snahy o zachování této tradice, aby ji mohly obdivovat i budoucí generace.

Dva typy hakata-ori 
V současnosti se rozlišují dva typy hakata ori - mon hakata-ori, a kenjo hakata-ori. 

Mon hakata-ori je termín, který se obecně používá pro všechny textilie vyrobené tímto způsobem tkaní, a které na sobě mají vytkávané nejrůznější mnohobarevné bohaté vzory. Tento typ se vyrábí už od roku 1603 a ke konci 19 století se jeho výroba posunula dál, když byl do Japonska dovezen žakárový stroj. Ten sice pomohl urychlit a zdokonalit výrobu těchto tkanin, nicméně zkušení řemeslníci jsou při výrobě tohoto textilu stále nepostradatelní. 

Kenjo hakata-ori (používá se i zkrácené označení hakata kenjo) je proti tomu termín, který se používá pro označení látek, na kterých je vytkávaný specifický, stále pokračující vzor, sestávající z několika pruhům který je silně inspirovaný buddhismem. Právě tento vzor byl použit i na textilích, které v 17. století Nagamasa Kuroda daroval dvoru šóguna. Tomuto typu se budu věnovat podrobněji v příští části.

Hakata-ori jako ochranná značka 
Od roku 2017 je označení Hakata-ori registrováno jako kolektivní obchodní značka (collective trademark). Aby produkty mohly nést toto označení, musí se jednat o textilie z hedvábí, vyrobené ve městě Fukuoka a dalších 21 městech, ve kterých se tato metoda tradičně používala. 

I když je registrace označení Hakata-ori jakoobchodní značky poněkud problematická z hlediska obchodního práva, snahou v současnosti je, aby se tento termín vžil jako označení pro textil vyrobený daným způsobem jen v historické oblasti Hakata. Tedy aby se z něj stal japonská ekvivalent Chráněného zeměpisného označení. 

_______
Zdroje :

Komentáře