Pánská obi

Vysokoškolská studia mě naučila si věci třídit a kategorizovat, při studiu wafuku to ovšem není ani trochu snadné, a ne vždy úplně možné. I přes jasně danou terminologii a nomenklaturu jednotlivých kousků se objevuje ohromné množství hraničních případů. Jednotlivá témata jsou navíc vzájemně propojená, a k pochopení jednoho je potřeba nejdříve objasnit téma jiné, které je ale úzce propojené ještě s tématem dalším, a tak dále.

Nakonec jsem dospěla k názoru, že bude (asi paradoxně) nejlepší způsob, jak alespoň trochu rozplést tenhle gordický uzel, bude začít od pánských obi. Pánové to prostě mají s kimony jednodušší (ostatně, tak je to vlastně i v západní módě). V současné době nosí jen dva typy obi, které se spolu nedají zaměnit.

Kaku obi
Prvním typem je tak zvané "tuhé" obi. Tento typ obi poznáte velmi snadno. Je poměrně úzký, na šířku totiž měří jen zhruba deset centimetrů, na délku pak 400 - 420 centimetrů. Kaku obi se vyznačují určitou tuhostí a nepoddajností a vyskytují jak ve variantě hitoe (jednovrstvá), tak awase (s podšívkou).
Pro porovnání jsem nafotila několik svých obi - jedno dámské "full-size" obi typu nagoya, jedno dámské poloviční šířky (han-haba obi), a jedno pánské kaku obi.

Porovnání šířky pánského kaku obi s různými typy dámských obi. Foto: archiv Kočky v kimonu.

Pokud se nějakým způsobem věnujete japonským bojovým uměním, je dost možné, že už jste na tento typ obi narazili, ani jste o tom nevědeli, a po prohlédnutí fotek o tom dost usilovně přemýšlíte. S největší pravděpodobností vás paměť nešálí. V nezměněné podobě jej totiž jako část své "uniformy" převzala některá bojová umění, zejména pak iaido a kendo. Díky tomu můžete tento typ obi sehnat pohodlně i u nás, v obchodech s vybavením pro bojová umění. Tak jsem přišla ke svému kaku obi i já, zakoupila jsem jej chvíli po tom, co jsem začala chodit na iaido.

Bavlněné pánské obi v provedení awase, určené na iaido. Foto: archiv Kočky v kimonu.

Nejčastějším motivem na těchto obi je lineární vzor hakata-ori, "profláknutý" hlavně z oblečení iaidistů. Objevují se ale i další motivy, jako jsou vážky, draci, či abstraktní vzory, v závislosti na tom, při jaké události (formální X neformální) je obi nošeno. Obecně vzato najdete na pánských obi "chlapské" nebo genderově neutrální motivy. S tím, jak se pravidla pro nošení kimona pomalu rozvolňují, se začínají objevovat i vzory modernější, narazila jsem například na pánské obi s motivem starých závodních aut. Tato obi ale zůstávají ve sféře opravdu neformálního, volnočasového nošení, dost možná se dokonce řadí do kategorie "jen na doma".

Co se barev týče, používají se tlumené barvy. Nejčastěji se jedná o tmavší odstíny modré či zelené, zemité barvy (šedá odstíny hnědé, písková) a černá, popřípadě se kombinují mezi sebou nebo s bílou. Osobně jsem narazila i na kaku obi v pastelových barvách, dokonce jsem našla i kaku obi v růžové barvě. Vzhledem k tomu, že bylo k dostání jakoždo "obi na iaido", předpokládám, že se jedná spíše o snahu zavděčit se ženám, které se tomuto bojovému umění věnují. 

Pokud se jinak setkáte s pánským obi s výraznými vzory a s živými a  jasnými barvami, bude se s největší pravděpodobností jednat o součást divadelního nebo tanečního kostýmu. V takových případech se na obi často používá i zlatá nebo stříbrná barva. Pro normální nošení taková obi ale určená nejsou. 

V závislosti na "formálnosti" obi se tato obi vyrábějí z nejrůznějších materiálů, těmi nejčastějšími jsou polyester, vlna, konopí, ale třeba i bavlna. Ta se používá hlavně na obi určená pro bojová umění. Pro formální obi se pak používá hedvábí.

Heko obi
Pod tímto názvem se skrývá tak zvané "měkké" obi. Zde se nám věci malinko komplikují, zatímco kaku obi je čistě pánská ráležitost, heko obi se vyskytuje i ve variantě dámské, a je poměrně dost rozšířené. Původně byl tento typ obi určen jen pro muže a děti, u žen bylo jeho nošení považováno za absolutně nevhodné. Pokud bych ho měla popsat pro někoho, kdo nikdy žádné takové obi neviděl, řekla bych, že vypadá jako lehký šátek, akorát strašně dlouhý.

Na délku jsou pánská heko obi stejně dlouhá, jako kaku obi, tedy 400 - 420 centimetrů. V porovnání s kaku obi jsou ovšem o dost širší, mohou být až 74 centimetrů široká.

Na rozdíl od všech ostatních typů jsou heko obi vyrobená z měkké, prodyšné a splývavé látky, značná část jejich šířky se po uvázání "ztratí" tím, jak se obi podélně nařasí. 

Co se použití barev týče, i zde platní užívání tlumených tmavších odstínů a zemitých barev. Co je pro heko obi typické, je jejich časté zdobení technikou shibori (velmi propracovaný typ batiky).  Proto na tomto typu obi také převládají abstraktní a geometrické motivy.

Vzhledem k použití splývavé látky a s tím související ležérností a pohodlností, je heko obi striktně určeno pro užití v neformálních situacích. Starší pánové nosí heko obi pouze doma, mladší generace (někde se uvádí věk do 25 let) jej nosí s neformálními kimony nebo s yukatou například na festivaly. Tím je vlastně ohraničeno i jeho použití v průběhu ročního období - nejčastěji se s ním setkáme od pozdního jara do pozdního léta.

Vyrobená mohou být tato obi z nejrůznějších materiálů, od bavlny a konopí přes syntetiku, až k hedvábí, to se ale vzhledem k neformální povaze tohoto obi používá spíš u designových kousků. 


Heko obi ve své sbírce zatím nemám, a tak přináším alespoň obrázek z webové galerie Rakuten.
Odkaz přímo na stránku, ze které fotka pochází, je zde.

_______
Zdroje:

Revize článku: 25.09.2020

Komentáře