Kobayashi Yūsai - Kaligrafie (pozvánka na výstavu)

Dnes bych vás chtěla pozvat na jednu výstavu, kam klidně můžete jít v kimonu, pokud chcete. Je příhodně umístěná v centru Plzně, v galerii Jiřího Trnky. Není moc velká, alespoň co se výstavní plochy týče. Zabírá pouze dvě místnosti, ale vlastně tím zabírá celou galerii, a to je dobře. Vstupné je dobrovolné, a na to, že se koná, upozorňuje pouze červený plakát s kaligrafií u vchodu. 

Navštívit výstavu během rušného dne, kdy je na náměstí trh v plném proudu, kolem jezdí tramvaje a spěchají lidé, je jako vstoupit do jiného světa. Silné stěny starého domu utlumí okolní hluk, a vy máte možnost si v klidu prohlížet vystavené svitky a sledovat očima jednotlivé tahy štětcem. Obdivovat brokát, honosný a decentní zároveň, kterým jsou jednotlivá díla orámovaná, a klidně se ztratit ve vlastním světě. Nebo úplně přestat přemýšlet, a prostě chvíli jenom být. Na rozjímání tam máte všechen čas vesmíru. 

Na výstavě jsem byla dvakrát, jednou jen s přítelem a jednou s rodinou. Ani jednou se mi z výstavy moc nechtělo, i když prohlédnutou ji máte opravdu během krátké chvíle. I když japonské znaky kanji neumím, a estetiku shodō nedokážu náležitě ocenit, v obou případech jsem z výstavy odešla v lepší náladě, než s jakou jsem přicházela, a s podstatně lehčí hlavou.

Asi není náhoda, že kaligrafie na červeném plakátě, který láká kolemjdoucí na výstavu, hlásá: "Radostná mysl"

Výstavu v Galerii Jiřího Trnky pořádá čajovna "Bezejmenná" ku příležitosti 30. výročí partnerství měst Plzeň a Takasaki, pod čestnou záštitou Japonského velvyslanectví. Potrvá už jen do 11. října, tak pokud budete mít chvíli, zajděte se tam podívat, stojí to za to. 


Komentáře